torsdag 27 januari 2011

Maten är klar!

Lagade en köttgryta på eftermiddagen. Jag gillar att göra långkok och att ha något färdigt att ta fram när det är dags för middag. Skulle aldrig laga sufflé, det är inte bra för nerverna. Nåväl, denna gryta är så enkel att laga så jag delar med mig av receptet:
Köttgryta med tomat och rotfrukter
ca 500 g nötkött, t ex högrev eller grytbitar (högrev är billigare)
400-500 g krossade tomater
2 dl vatten
1-2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
1/2-1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
några morötter och palsternackor efter behag
små hela lökar, steklök eller pärllök
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan

Koka tomater, vatten, vitlök och buljongtärning i ca 5 min utan lock. Tillsätt salt o svartpeppar och lägg i köttet utan att bryna det direkt i grytan. Koka ca 1 tim tills köttet är mört. Lägg i löken (hel) och rotfrukterna skurna i bitar + tomatpuré och timjan. Koka tills grönsakerna är mjuka.

Så skönt att slippa bryna köttet. Jag tycker illa om stekos och fettstänk. Det har jag väl efter mamma som täckte golvet framför spisen med tidningar och satte på sig en stekmössa när hon stekte köttbullar.

Den här grytan kan med fördel ätas med ugnsstekta potatisklyftor och en klick bearnaisesås till är inte fel.

Längtar till landet


Så här ser det ut nu, men i min fantasi sitter jag på trappan, i solvärmen mmm...

tisdag 25 januari 2011

Ett myrsteg bakåt

Besökte min gamla arbetsplats idag för att lämna tillbaka mobiltelefon och passérbricka m m samt hämta lite grejer som har legat kvar under min sjukskrivning. Är ju tjänstledíg ett halvår framåt. Det var trevligt att träffa arbetskamraterna så jag stannade en bra stund. Två och en halv timme blev det nog. Nu på eftermiddagen har jag varit jättetrött, haft hjärtklappning och allmänt orolig till mods. Var väl spänd inför och under besöket på jobbet förstås. Sedan tog spänningen ut sin rätt. Kanske kroppen har minnen som vaknar och säger ifrån att "där ska du inte vara". Trots att jag vet att man fungerar såhär när man drabbas av utmattningssyndrom, att det blir bakslag, så har jag svårt att acceptera det. Jag är så trött på att vara trött!

måndag 24 januari 2011

Trött

"Ett väl utfört arbete är den grund som samhället vilar på" har jag för mig att Karl-Bertil Jonsson säger. Idag har jag gjort mina första timmar på nytt jobb. Hoppas chefen tyckte att arbetet var väl utfört. Jag är i alla fall trött, den saken är klar. Men nu väntar Top Model 15 på trean kl åtta och Spårlöst på fyran klockan nio. Det blir en trevlig avkoppling. Efter ett par kapitel ur Kerstin Ekmans Vargskinnet så är det natti, natti.

söndag 23 januari 2011

Inspirerad av svärdottern

Inspirerad av Saris, tänker jag börja blogga. Tro det eller ej! Efter att hjälpligt ha lärt mig funktionerna på min nya mobiltelefon så ville jag borra mig djupare ner i teknikens underbara värld. Och lyckades skapa bloggen alldeles av egen kraft. (Bengt fick dock hjälpa till med mobilen.)

Tog oss själva i kragen idag och gick på bio. När var vi på bio senast? Det är bara lathet och min klaustrofobi som lätt bryter ut i biosalonger, som hållit oss därifrån. Vi såg Svinalängorna, som var mycket bra, tyckte vi båda. Inte muntert precis, men jag gillar ju socialrealistiska skildringar och det får man ju sitt lystmäte av i denna film.

I morgon börjar första dagen på mitt nya liv...